En aquesta edició de la Revista El Término ens hem volgut apropar als racons més emblemàtics de Sagunt. Als seus empinats i estrets carrers, a Ciutat Vella on es respiren segles d’història però, aquestos dies del mes de maig, a més a més, també es respira música en directe i cultura, una gran alternativa: torna amb força el festival racONets 2018 de la mà de SAGUNTreVIU. Coneixem a aquesta associació cultural una miqueta més.

Hui ens hem volgut apropar a racONets 2018, que s’està cel·lebrant durant aquest mes de maig i, aquestos dies, arriba a la seua recta final.

El primer, ¿qui promou aquesta iniciativa?
Aquesta iniciativa de racONets 2018 es promou a trevés de l’associació cultural SAGUNTreVIU i està recolzada per bona part dels hostalers i comerciants de Sagunt (Sagunt i Port) que han ajudat, en la seua major part, a finançar aquest projecte i a poder aconseguir que siga totalment autogestionat i autofinançat. A més a més de repetir Caixa Popular, aquest any Sagunto Distribución amb la seua San Miguel SELECTA i l’Epicentre han recolzat fortament el projecte.

¿Parla’ns una mica de SAGUNTreVIU, I què objectius persegueix?
Bé, doncs SAGUNTreVIU és una associació cultural que va nàixer en 2014 i que, des de sempre, els fonaments en els que s’ha basat per a dur a terme totes les activitats realitzades durant aquestos anys, han sigut sempre partint de la base de fomentar la transversalitat entre cultura, economia i societat, apostant per la innovació i creació de xarxes de col·laboració. Sempre tractant-ho de fer d’una manera amable i divertida.
I els objectius que persegueix nos són més que els que ha tingut sempre, a banda del esmentat anteriorment, per suposat, seguir dinamitzant el poble i la comarca amb molta alegria i il·lusió, col·laborant amb altres col·lectius i associacions locals i comarcals per poder fer, del nostre entorn un lloc més plural i ric en cultura en totes les seues vessants.

¿Que és racONets, maig fou el mes elegit per a dur a terme la edició 2018, parla’ns de les activitats, de les finalitats d’altres edicions?
Crec que podríem definir el racONets com a un festivalet d’art als carrers i que es du a terme cada divendres del mes de maig a un racó diferent de Ciutat Vella. ‘L’art és el motor del canvi’ és l’eslògan del festival ja que combina art, pintura, dibuix, ceràmica i història. Aquest any hem incorporat les visites guiades pel centre històric de Sagunt a través de Quiero Cultura, Explora Sagunto i Celia Visitas Guiadas. Visites que comencen cada divendres del mes de maig al finalitzar el racONet de la vesprada i que acaben en el lloc on es realitze el concert del racONit de la nit.
En quant a les finalitats del festival són, principalment, dues. El primer objectiu és apropar l’art als racons més desconeguts de Ciutat Vella. El segón és aconseguir un canvi en la legislació que afavoreixca l’art als carrers. Estem molt contents perquè aquest passat mes de febrer ha estat aprovada a Les Corts Valencianes la Llei 2/2018, de modificació de la Llei 14/2010 d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, que afavoreix el desenvolupament d’un circuit cultural de qualitat al nostre territori. Si l’any passat era el que demanàvem, ara el que demanem a l’Ajuntament de Sagunt és que eixa llei siga aplicada a la nostra població. Per altra banda proposem a la ciutadania donar un pas endavant i demanar que es duen a terme les estratègies necessàries per a conseguir crear una indústria cultural que beneficie de manera directa als xicotets establiments i a tots els artistes del nostre territori, possant d’una vegada l’art en el lloc que es mereix i li pertany.

¿Quines han sigut les activitats més destacades?
Les activitats de les que consta el racONets són la música en directe a traves de concerts i dj’s, tallers de ceràmica, fusta, samarretes i pintura. A més a més, aquest any el col·lectiu MQM (Més que Murs) farà un taller de grafitti aquest divendres 25 a la Torre de Santa Anna i, com a novetat aquest any, hem afegit a la programació les visites guiades en el centre històric de Sagunt.
Trobareu totes les activitats, dates i contingut audiovisual a la nostra web www.saguntreviu.es/raconets

¿Són tots grups i artistes locals?
L’any passat vam combinar grups i artistes locals amb altres d’altres zones de València i Castelló i, aquest any hem seguit apostant pel mateix. A més a més, com la programació d’aquest any és una mica més completa que la de l’any passat hem pogut donar cabuda a més grups i bandes. Inclús contem amb un artista Africà que està de gira mundial com és Elemotho.

¿Què us agradaria per al futur de l’assosiació i d’aquestes edicions de racONets?
Per al futur de l’associació ens agradaria poder seguir duent a terme activitats com les que hem fet fins ara, sempre tractant d’innovar una mica i amb els braços oberts a altres associacions i col·lectius per col·laborar els uns amb els altres.

I per al racONets el que ens agradaria, principalment, és aconseguir aquest canvi en la legislació que reclamem i que té com a objectiu principal el festival. Per al futur, evidentment, el que ens agradaria és continuara any rere any i que arribés a consolidar-se com a un festival d’art als carrers de renom i així, ajudar a la ciutat de Sagunt a establir-se com a escenari cultural de renom.

 

Texto: SAGUNTREVIU